٨۸۵۴۳۵۶۱-٠٢١

تاثیر امواج الکترو مغناطیسی بر روی مغز

تاثیر امواج الکترومغناطیس بر انسان

   امواج الکترومغناطیس؛ علیرغم کارائی مفید و دست آوردهای آن، چنانچه کنترل و مدیریت نگردد، برای آدمی بسیار خطرناک بوده و اثرات غیرقابل جبرانی در پی خواهد داشت.

   سامانه های مخابراتی از قبیل تلفن همراه، سیستم های دستی، سیستم های VHF ، SSB ، رادار و ... ، امواج الکترومغناطیسی از  خود منتشر نموده که برخورد این امواج با بافت های بیولوژی، تغییراتی را در آنها موجب می گردند که حیات را به مخاطره می اندازد. امواج از هر جسمی عبور کرده و پس از خروج از آن، ماندهایی را ایجاد می نماید که بسیار مضر هستند.

moje electromagnetic
 

   در هر ثانیه میلیونها گلبول سفید تولید و میلیونها گلبول سفید از بین می روند. تابش پرتوهای الکترومغناطیس این کارخانه طبیعی را با مشکل مواجه کرده و باعث می گردد تا گلبول سفید در این کارخانه تولید نشود. بر اثر واکنش های یونی تابش پرتو بوجود می آید و این بدین معنی است که قلعه ای بدون سرباز باشد و چنانچه کمبود گلبول سفید در بدن رخ دهد، میکروبها و ویروسها، عموما در تابش ها باعث فساد تدریجی در بدن گشته و معمولا با سرطانهای مختلف ظاهر می شوند.

   مقدار تابش بر بدن را معمولا با واحد وات بر سانتی متر مربع معرفی می کنند.

   تابش 0.01 وات بر سانتی متر مربع برای آدمی بسیار خطرناک بوه و می تواند اثرات مخربی بجا بگذارد و اثرات موقت آن همچون سرگیجه و تهوع، عدم کنترل ادرار، حرکات غیرمتعارف و ضعف عمومی می باشد.

وسائل خطرناک خانگی که در طول روز با آنها سروکار داریم و تولید مواج می کنند:

1.  کنترل تلویزیون

2.  چراغ قوه لیزری

3.  مایکروویو

4.  گوشی های همراه

5.  لامپ های تصویر تلویزیون

و ...

   استاندارد سطح قدرت خروجی تلفن همراه نباید بیشتر از 100 mw باشد و گوشی های با توان 50 mwکمترین اثر تخریبی را دارند.

   دوران نهفتگی اثرات پرتوی می تواند از یک ثانیه تا هزاران سال باشد.

   پرتوهای بسیار قوی در حدود 100 kw می تواند آدمی را در عرض یک ثانیه از پای درآورد.

   پرتوهای کمتر از 100 mw می تواند انسان را بعد از گذشت 6 ماه دچار ناخوشی های متعددی سازد و به همین ترتیب ادامه خواهد داشت.

تاثیر میدان های الکترومغناطیسی بر بافت های بیولوژیکی بدن

1.  ایجاد گرما در بافت و نهایتا تخریب و آسیب مولکولی

2.  القای جریان الکتریکی در بافت های تحریک پذیر (عصب و عضله) و ایجاد اختلال در عملکرد طبیعی آن

3.  تاثیر بر همبستگی مولکولی و ساختار آن به دلیل وجود میدانهای مغناطیسی طبیعی در مولکولهای حیاتی

4.  تاثیر بر میدانهای الکترومغناطیسی طبیعی موجود در مغز و اختلال و تغییر عملکرد مدارهای عصبی که از این میدانهای مغناطیسی طبیعی تاثیر می پذیرند

5.  تغییر در جنبش مولکولی و حرکات مولکولهای یونیزه حیاتی و ایجاد اختلال و تغییر در نقش طبیعی این مولکولها در مغز و سایر دستگاه های بدن

پرتوهای یونیزان و غیر یونیزان

   پرتوهایی که انسان را بطور مستقیم و غیر مستقیم تحت تاثیر خود قرار می دهد و می تواند اثرات نامطلوبی در بدن بجا بگذارد، به دو بخش یونیزان و غیر یونیزان تقسیم می شود. پرتوهای یونیزان مانند تجهیزات پزشکی اعم از رادیوگرافی، رادیولوژی، ماموگرافی، MRI و سی تی اسکن و همچنین پرتوهایی که از منابع طبیعی تشعشع پیدا می کند مانند پرتوهای X، گاما، ماوراء بنفش و مادون قرمز که از کیهان به زمین می رسد. شایان ذکر است که تمامی پرتوهای یونیزان دارای منبع یا چشمه ساطع کننده اشعه هستند.

   پرتوهای غیر یونیزان مانند پرتوهای ناشی از تجهیزات مخابراتی، تلفن های همراه، BTSها، سیستم های ضد عفونی کننده با اشعه ماوراء بنفش، منابع مولد لیزر، مایکروویوهای مخابراتی، اجاق های مایکروویو، پرتوهای مادون قرمز و همچنین پرتوهای ناشی از وسایل برقی خانگی مانند سشوار، جاروبرقی و لباسشویی می باشد.

پرتوهای UV (ماوراء بنفش)

   سه نوع پرتو UV تحت عنوان A ، B و C وجود دارد که نوع C بیشترین میزان انرژی را داراست. خوشبختانه اتمسفر مانند یک فیلتر عمل کرده و پرتوهای پر انرژی را حذف می کند و نهایتا پرتو نوع C به طور کامل حذف می شود.

دامنه انتشار پرتو نوع B تا نزدیکی سطح زمین مانند کوه های مرتفع یا هواپیماهای در حال پرواز است، اما پرتو نوع A به زمین می رسد.

   در گندزدایی از پرتوهای UV استفاده زیادی می شود؛ به طور مثال در دستگاه های برنزه کردن از این اشعه ها استفاده می شود که طبق استاندارد، باید 95 درصد نوع UVA و نهایتا 50 درصد نوع UVB باشد ولی به علت اینکه نوع UVB زودتر و بیشتر در بدن نفوذ می کند، شرکتهای سودجو، این درصد را افزایش می دهند که برای سلامتی بسیار مضر می باشد.

 
ashaeye uv

 

آزمایش بر روی تخم مرغ

   مدتی قبل بی بی سی گزارشی از یک آزمایش تخم مرغ در کنار یک موبایل روشن را منتشر کرد که تخم مرغ مورد نظر بعد از گذشت زمانی سفت شده بود. در عکس هایی که با استفاده از دوربین های حساس حرارتی گرفته شد، دیده می شود که یک تخم مرغ را در مقابل یک موبایل روشن در حال صحبت کردن گذاشتند و پس از گذشت یک ساعت، تقریبا نیمی از آن سفت شده بود، بنابراین می توان نتیجه گرفت که عملکرد امواج مایکرویو موبایل مانند مایکروویوهای خانگی می باشد. با وجود این آزمایش می توان به ضررهای امواج موبایل برای سلامتی انسان پی برد که این امواج تاثیر مشابهی بر روی چشم و سلولهای مغز می گذارد و باعث ایجاد ناراحتی و بیماریهایی مانند آب مروارید، سردردهای مختلف و ... می شود.

 
moje electromagnetic
 

تاثیرات اجاق مایکروویو

   امواج مورد استفاده در یک اجاق مایکروویو، دارای فرکانس 2450 MHz بوده و در طیف امواج مایکروویو قرار می گیرد. این فرکانس دقیقا برابر با فرکانس ارتعاش طبیعی مولکولهای آب است. به همین دلیل با ایجاد تشدید در مولکولهای آب، سبب گرم شدن مولکولهای آب می شود. در واقع این دستگاه فقط آب را گرم می کند و خشکترین غذاها نیز دارای درصد بالایی از آب هستند.

   خطر استفاده از مایکروویو، به مراتب بیشتر از تلفن همراه است؛ چرا که این دستگاه فقط مدت زمان کوتاهی که روشن است امواج مایکروویو ساطع می کند اما تلفن همراه مادامی که آنتن دارد،  منبع موج است. با این حال خطر مایکروویو در غذاهای طبخ شده با آن است. این دستگاه با تخریب دیواره سلولی باعث از دست رفتن مواد مغذی می شود. هویج و کلم 80 درصد از مواد آنتی اکسیدان خود را در اثر این امواج از دست می دهند، در حالی که اگر بخارپز شوند، تنها 10 درصد را از دست خواهند داد.

 
moje microveyv

 

اثر تشعشعات موبایل

1.  ایجاد انواع بیماری های چشمی: اثر امواج الکترومغناطیس روی چشم، مانند تخم مرغ سفت شده است و ناراحتی آب مروارید را به دنبال دارد.

2.  اختلال متابولیسم بدن: اختلال در سوخت و ساز بدن، موجب عدم دفع کامل سموم داخلی سلولها می شود، به این خاطر که امواج بر روی غشای سلولهای وابسته به دستگاه گردش خون و سیستم عصبی آسیب وارد می آورد و این سلولها نمی توانند فعالیت طبیعی خود را انجام دهند، بطوریکه در طولانی مدت، این امواج می توانند باعث از کار افتادن کامل عضو شوند.

3.  آسیب رساندن به دستگاه تناسلی

4.  ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن

5.  ایجاد تومورهای مغزی

6.  افزایش فشار خون و اختلال در کارکرد غده تیروئید و افزایش دمای بدن

به منظور کاهش اثرات نامطلوب تشعشعات موبایل، عمل به توصیه های زیر می تواند مثمر ثمر واقع شود:

1.  زمانی که سیگنال دریافتی ضعیف است، حتی المقدور از تلفن همراه استفاده نشود، زیرا در اینگونه موارد، تلفن همراه با افزایش نسبی انرژی پاسخ می دهد.

2.  استفاده محدود از تلفن همراه و به مدت کوتاه

3.  استفاده از هندزفری

4.  ایستگاه مرکزی نباید نزدیک به ساختمانهای اداری باشد و یا حتی پرتو تشعشع یافته آنها به سمت ساختمان نباشد

 
moje mobile


 

معیار ایمنی مناطق کنترل شده

   حداکثر مقدار مجاز تابش امواج الکترومغناطیسی با چگالی توان S، شدت میدان الکتریکی E، و شدت میدان مغناطیسی H در محدوده 3KHz تا 3GHz است که انسانها نبایستی بیش از مدت زمان معینی در معرض آن باشند. در واقع بطور میانگین نباید بیش از 6 دقیقه در معرض فرکانسهای مستقیم قرار گرفت تا اثرات مخرب کمتری داشته باشند.

   اثر حرارتی اصلی ترین اثر ملموس فرکانس های بالاتر از 100KHz است که بر روی بدن تاثیر می گذارد که ناشی از انتقال انرژی الکترومغناطیسی بر بدن است.

راه های کاهش و مقابله با امواج الکترومغناطیسی

1.  محیط مسکونی: با توجه به نمودار تشعشعی آنتن، قدرت فرستنده، حد استاندارد، منطقه خطر را در دو بعد افقی (Azimuth) و عمودی (Elevation) به دست آورده و محیط خطر با علامت لازم مشخص می شود و در منطقه خطر موج، مناطق مسکونی ایجاد نگردد.

2.  در صورت استفاده از بی سیم ها، در صورت نیاز با حداقل توان دستگاه پیام خود را ارسال نمایید.

3.  در صورت حضور مداوم در معرض امواج الکترومغناطیسی، در صورت امکان از پوشش های دی الکتریک استفاده شود.

4.  استفاده از پارچه های ضد نفوذ امواج الکترومغناطیسی، که کمک بسیا زیادی در جلوگیری از اثابت امواج می کند.

منابع:

1.  Electromagnetics hazard, Ieee spectrum

2.  Biologicaleffets of lectromagnatic fields

3.  A. Goldsworthy the biological effects of weak electromagnetic field

4.  www.wikipedia.org

5.  www.bbc.co.uk/news
6.  مقاله تاثیر امواج الکترومغناطیس بر انسان اداره کل بنادر استان خوزستان



به کوشش مهندس "شهاب داد